Ostatnio dodane zdjęcia
zdjęcie ŚWIERSZCZU. ;) zdjęcie jesień4 zdjęcie Lindisfarne Castle
zdjęcie Shodan na to:
i mi też
zdjęcie Honda HDR Shodan na to:
plakatowo wygląda ... i to wcale nie jest zarzut :) brama w tle faktycznie mał ...
zdjęcie Shodan na to:
za eustona w całej rozciągłości jej wypowiedzi ... bardzo mi się podoba ... ...
Ostatnie komentarze

Forum

Forum  Foto moon pl  Ogólne dyskusje  

Konstruktywna krytyka a chamstwo człowieka o pseudonimie // jebsza //

KOKO74 Data wysłania : dnia 05.12.2005
Czytany : 420 razy
Treść :
Konstruktywna krytyka a chamstwo człowieka o pseudonimie // jebsza //
Nie jestem żadnym zdolniachą 54 zdjęcia i żadnego w miarę dobrego dlatego miałem nadzieje się tutaj czegoś nauczyć i faktycznie według mnie dzięki mądrym komentarzą wielu użytkowników na Moonie ja uważam ze udało mi się czegoś nauczyć ze moje prace stawały się powoli coraz lepsze.
To tyle o sobie przechodząc do rzeczy ten serwer uważam za bardzo fajny i naprawdę uczący jak zwykle są tacy ludzie jak JEBSZA - człowiek którego podejście i komentarze potrafiły mnie zniechęcić do fotografii.
Przykład.
Jebsza napisał(a) wczoraj o godzinie 21:29:04

kolejne malociekawie pokazane zdjecie ze spaceru rodzinnego, kadr bez pomyslu psuje fotografie ot pewnie nawet nie przystawiony aparat tylko strzelone

Celem wyjaśnienia ja aby zobaczyć ten pomnik jechałem jakieś 300km w jedną stronę.

Ten człowiek napisał wiele komentarzy ale bardzo mało konstruktywnych mądrych a bardzo dużo bezmyślnych często obrażających samego fotografującego.

Chciałbym aby ludzie zwrócili większą uwagę na komentarze które wystawiają bo to ze ja schowałem aparat do szafy i zapisze się chyba na kółko szachowe to świat nic nie straci ale może przyjść ktoś kto będzie miał talent i ktoś pokroju pana // JEBSZA // swoimi dziwnymi komentarzami taką osobę po prostu zniechęci.

Jak najbardziej jestem za krytykom nawet ostrą np. w tym zdjęciu niepodobna mi się nic – do bani kolory leży kadr i nie ostre – ale tekst ze fotka jest z rodzinnego spacerku i nawet nie było zamierzone tylko tak strzelone – to już jest dziwne i obraźliwe

Pozdrawiam wszystkich
Odpowiedzi na wątek:
Jebsza Data wysłania : dnia 06.12.2005
Koko myślę że problemem nie jest tu Jebsza a raczej urażona duma autora fotografii ( bo jak to może być że w domu moje zdjęcie podoba się wszystkim a jak tylko wyślę gdzieś na forum to spotyka się ono z olbrzymim nie zrozumieniem ). Piszesz że jechałeś ponad 300 km żeby zrobić to zdjęcie, wielu ludzi jeździ jeszcze dalej lecz jeśli ich praca jest słaba to jej po prostu nie pokazują publicznie. Nie każde zdjęcie mimo że wydaje się super jest dobre, niestety na fotografie szczególnie swoją należy patrzeć bardzo ostro i robić mocną selekcje jeśli zrobisz na wyjeździe 30 zdjęć wybierz jedno ale najlepsze mimo że wszystkie będą udane, jeśli tego się nauczysz/uczymy to będzie to już duży sukces. Ostatecznie nie każdy przecież ma być fotografem, fotografikiem czy też fotoreporterem. Co do twojego posta i przykładu jaki w nim stosujesz co do mojego komentarza i twojego zdjęcia to całkowicie nie trafiłeś ale cóż… może byłeś pod wpływem :)
Briho Data wysłania : dnia 06.12.2005
KOKO74 - ja na Twoim miejscu bardziej wkurzyłbym się właśnie na samo "gniot". Przecież to jest dopiero prawdziwa niekonstruktywna krytyka. Jak ktoś napiszę Ci parę słów uzasadnienia dlaczego zdjęcie jest "ble", to powinienieś się cieszyć i wyciągać wnioski :) Jeśli chodzi o to co napisałem poprzednio, to piknikowe zdjęcia wcale nie kojarzą mi się z atmosferą sielanki, z zielenią, drzewkami, czy roślinkami. Ja również takie zdjęcia bardzo lubię, o ile są w ciekawy sposób zrobione. Pisząc "piknikowe" miałem na myśli, że zdjęcia są pospolite, za bardzo pospolite. Że brakuje w nich jakiegoś przekazu, czegoś co zwróciłoby moją uwagę na dłużej. O, np. moja ciocia robi często przy okazji wycieczek do parku zdjęcia piknikowe. Nie obrażając cioci, ale takie fotki do publicznej prezentacji się nie nadają. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi :) A tak poza tym, to nie przejmuj się niekonstruktywną krytyką, ale mimo to wyciągaj wnioski z tego co ludzie piszą na temat Twoich zdjęć. Sam tak robię i jakoś nie przeszkadza mi, że ktoś porządni "zjedzie" moje zdjęcie. Wiesz, takie obrażanie się na cały świat dookoła też niczemu dobremu nie służy. Pozdrawiam!
pastwisko Data wysłania : dnia 06.12.2005
za mariuszem i samopasem i rybsonem - tez o tym pomy ślałem jak przeczytałem twoj pierwszy post - poszukaj tego ci ci sie podoba - może pierw popracuj nad jednym elementem zdjęcia, np. nad kadrem - bo niestety zdjęcie składa sie z wieeeeeeelu skaładowych o czym nieraz sie boleśnie przekonałem - wszystko cacy, a tu przejarka :D - zacznij może od kadrowania - bo tym można sie pobawić także po zrobieniu zdjęcia. twardy bądź nie miętki! to nie ciechocinek :)))
simonkuk Data wysłania : dnia 06.12.2005
W zdjeciach przeciez nie chodzi o robieniu dobrze Jebszy czy komu kolwiek na portalach, jesli masz z tego frajde i czujesz ze robisz postepy to chyba jest najwazniejsze. Nie przejmuj sie docinkami, tak to juz jest z krytyka ze czasami nie wnosi nic w pozytecznego. Za Mariuszem zgadzam sie ze to dobry test choc nie da sie ukryc ze irytujacy ale tez i motywujacy aby bardziej krytycznie spojrzec na wlasne prace i moze bardziej selektywnie wybrac je do portalu. Ja jako zielony na moonie jak trawa (czy na moonie jest trawa ;-) ) tez ucze sie tej sztuki. Trzym sie statywu ;-)
KOKO74 Data wysłania : dnia 06.12.2005
N a początku dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. Co do krytyki – wypowiedz // ECO // jeśli ktoś moją fotkę nazwie GNIOT to na pewno się nie obrażę – dostałem taki komentarz od jebsza pod moimi młodymi listkami i uważam ze dostałem go słusznie – wiedziałem ze coś jest w tej fotce ale nie wiedziałem ze to coś to złe – po prostu cała fotka jest do bani.
Denerwuje mnie natomiast hasło // o tak strzelona fotka bez zastanowienia // ktoś oceniający nie jest wstanie stwierdzić jak ja robiłem tą fotkę – więc niech nie pisze bzdur.

A co do moich piknikowych fotek jak napisał Briho to może faktycznie takie są ale mi się to podoba trawniki, brzózki, pomniczki, fontanny i inne sielankowe obrazy – sorki ale ja już tak mam.
KOKO74 Data wysłania : dnia 06.12.2005
N a początku dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. Co do krytyki – wypowiedz // ECO // jeśli ktoś moją fotkę nazwie GNIOT to na pewno się nie obrażę – dostałem taki komentarz od jebsza pod moimi młodymi listkami i uważam ze dostałem go słusznie – wiedziałem ze coś jest w tej fotce ale nie wiedziałem ze to coś to złe – po prostu cała fotka jest do bani.
Denerwuje mnie natomiast hasło // o tak strzelona fotka bez zastanowienia // ktoś oceniający nie jest wstanie stwierdzić jak ja robiłem tą fotkę – więc niech nie pisze bzdur.

A co do moich piknikowych fotek jak napisał Briho to może faktycznie takie są ale mi się to podoba trawniki, brzózki, pomniczki, fontanny i inne sielankowe obrazy – sorki ale ja już tak mam.
Rybson Data wysłania : dnia 05.12.2005
Hehe stary temat na Moonie :) ,co moge powiedzieć ,że kilka dni temu też mi sie od Jebszy dostało i niepotrzebnie sie uniosłem :) ,nie martw się i pstrykaj dalej ;),a skoro twierdzisz ze słabo Ci idzie znajdz jakąś fotke np na moonie która Ci się podoba poczytaj pod nią co i jak i sprubuj ją skopiować ,ja tak kilka razy zrobiłem i dzięki temu lepiej zrozumiałem co do tej pory robiłem źle ;) ,ja też amator i też się ucze i tak jak i Ciebie tak i mnie drażnią wypowiedzi Jebszy ;).Pozdr
Briho Data wysłania : dnia 05.12.2005
Wiesz, moim zdaniem przesadzasz, zważywszy na to, że krytykujący mają niestety rację. Nie widziałem wcześniej Twoich zdjęć, ale tak z ciekawości je teraz pooglądałem i spodobało mi się może ze 3. Faktycznie Twoje zdjęcia wyglądają na piknikowe, zrobione ot tak sobie, bez przygotowania. Nie zrozum mnie źle, nie mam zamiaru Cię celowo krytykować. Ja również jestem typowym amatorem, moim zdjęciom bardzo daleko do ideału. Po prostu "pstrykam", bo lubię i różnie to wychodzi, raz lepiej, raz gorzej. Sam nie raz czytałem tutaj negatywne komentarze pod moimi zdjęciami, ale nie zniechęcam się, tylko staram się pracować nad sobą. Jedyne opinie, które i mnie wkurzają, to typu "gniot" i nic poza tym. Sam jestem zdania, że jeśli komentujący nie ma nic więcej niż to do napisania, to niech sobie komentarz daruje. Ale Jebsza przecież uzasadnił co mu się w tym zdjęciu nie podoba, a to już co innego. Tak poza tym, to nie uważam, że dobrze robisz chowając aparat do szafy. W ten sposób dajesz krytykującym poczucie pewnej wygranej nad Tobą, a powinienieś wyjść naprzeciw krytyce i pokazać, że jednak umiesz robić zdjęcia. Tak więc nie poddawaj się tylko pracuj nad sobą, a będzie dobrze :) Pozdrawiam.
samopas Data wysłania : dnia 05.12.2005
Wszystko jest w twojej głowie... jeżeli chcesz robić zdjęcia, bawi cię to i daje satysfakcję - to będziesz to robił... całą resztę Mariusz zdążył napisać... Pozdrawiam :)
Mariusz1962 Data wysłania : dnia 05.12.2005
Powiem Ci tak, Jebsza jest takim mechanizmem który działa bardzo selektywnie, jednym odechciewa się robić zdjęcia i to są przeważnie ci, którzy robią no bo robią, mają aparat, jest net, to i pokazać je można i jak się ich zjedzie za kiepskie zdjęcia to dają sobie spokój i np. zbierają znaczki, inni, ci dla których fotografia to pasja, zaciskają zęby, czytają, oglądają prace innych, analizują każdy komentarz i nie powielają swoich i cudzych błędów i stają się fotografami, coraz lepszymi, wielu tu takich, ale i wielu odeszło bo już się znudzili nową zabawką, wybór należy do Ciebie KOKO
eco Data wysłania : dnia 05.12.2005
:) nie obrażając nikogo, myślę, że zdenerwowałeś sie ze względu na te 300 km, też bym się wściekł, ale na poważnie. Kilka razy przeczytałem także komentarz od Jebszy i ... żyję, gniot to gniot co tu pisać, czy każde zdjęcie zrobione bez pomysłu trzeba, należy opisać stosownym zwrotem? chyba nie , jeśli coś jest zrobione fatalnie to widać to, latwiej napisać, że w zdjęciu leży np kadr lub coś innego, ale jeśli samo zdjęcie nie przedstawia nic ciekawego, to czy nie można napisać gniot ? skoro to nic innego niż cyfra 1. myślę, że czasem warto spokojnie wrócić za kilka czy kilkanaście dni do zdjecia i zastanowić się nad tym na spokojnie, bez emocji, nie zwracać na poświęcony czas, to nie pomaga a przeszkadza, pozdr
BlackAcidEvil Data wysłania : dnia 05.12.2005
hehhe juz nawet topic jest mu posiecony ? lOl - olej to - ale wiesz co i tak potaktowal Cie ulgowo - wiec nie masz co narzekac :) .....Pozdrawiam